een familie huizen

een familie huizen

Arnhem

Stadsvernieuwing

De na-oorlogse uitbreidingswijk Presikhaaf ll (Arnhem) wordt compleet vervangen. Voor de oude versleten woningen komen nieuwe in de plaats. Dankzij een verbinding met het verleden voelt de wijk toch vertrouwd.

 

Geel
BOW maakt in de nieuwe wijk ’Deltakwartier’ volgens het stedenbouwkundig plan van Buro Oost negen rijen met in totaal 64 woningen.
In het samenspel met drie andere architecten heeft elk bureau haar gevelsteen kleur: bruin, rood, oranje en geel.

Familie

De wijk wordt niet in één keer neergezet, maar gefaseerd over een aantal jaar. En intussen veranderde de vraag naar huizen.

Bovendien wisselde ook de opdrachtgever: eerst was dat de woningbouw-vereniging, toen de ontwikkelaar en tot slot de belegger. Alle drie hadden ze verschillende eisen en wensen voor de woningen; terwijl de stedenbouwkundige samenhang in de wijk niet verloren mocht gaan.

Wij wisten alle wensen te vervullen en tegelijk de signatuur van de woningen ermee te verrijken. 

De familie ’gele woningen’ is veelzijdig: smalle en brede woningen; met luifels of uitkragingen; drie verdiepingen met en zonder terras, voor of achter. Toch is de verwantschap duidelijk.

De wortels van de wijk

Ondanks dat de oude wijk vrijwel volledig tegen de vlakte is gegaan, blijft de geschiedenis in de nieuwe versie toch voelbaar.

Op verschillende manieren blijven de wortels van de wijk behouden::

Bewoners-participatie
Via een afvaardiging zijn terugkerende bewoners betrokken bij de nieuwbouwplannen. 

Zij hebben ook mee beslist over welke architecten aan het plan zouden werken…

De wijk 2.0

De opzet van de wijk is grotendeels gelijk gebleven. Rijtjes woningen, aan weerszijden van de straat verschillend, bepalen wederom het straatbeeld.  Maar nu spannender! 

Anders dan voorheen heeft de wijk nu lanen, een speelstraat en een parkrand. Ook onze gele huizen zijn steeds anders, ze variëren mee met het profiel van de straat.

Gevels geënt op de geschiedenis

De architectuur van de nieuwbouw kreeg uiterlijke kenmerken van de oorspronkelijke bebouwing uit de 50-jaren. 

Virtuoos metselwerk in combinatie met betonnen accenten die nadruk leggen op rijen in tegenstelling tot losse huizen, maken dat ook de bebouwing een verband legt met het verleden.

Contact

Scheepmakersdijk 4
2011 AT Haarlem
> Google maps