Bouwen aan een betere buurt

Bouwen aan een betere buurt

Osdorp

Stadsvernieuwing

Negen nieuwe stadsblokken zijn in de Osdorpse Reimerswaalbuurt gepland. 

Een prominent hoekblok met 120 sociale sector woningen werkten wij uit tot een woonplek waar de bewoners trots op zijn.

Boomgrens 

Hoe hoger je woont, hoe vrijer het zicht. 

Naar boven zijn de ramen in gevel steeds groter.

Beneden woon je tussen straat en tuin, met beide benen op de grond.

Boven de bomtoppen is er weids uitzicht over de polder en zijn nieuwsgierige blikken van straat ver weg.
de binnentuin

Tuinstad Osdorp

Om het overbevolkte Amsterdam van nieuwe woningen te voorzien, werd in de jaren ’50 en ’60 Osdorp gebouwd. Het was de tijd van het “Nieuwe Bouwen”: licht, lucht en ruimte!

Anders dan de oude binnenstad kwam er vooral veel groen, waarin sobere bebouwing terughoudend werd geplaatst.

Nu wonen mensen graag in dorpachtige wijken of juist in een heel stadse wijk.

De nieuwbouw in de wijk is daar het antwoord op: stadse blokken met grote en kleine woningen, appartementen èn huizen met tuin.

Een nieuw stukje stad in het nu volwassen groen van toen.

Menselijke maat

Vanwege de boulevard en de lege polder voor de deur vroegen de stedenbouw-kundigen hier om een stevige stadsrand.

Die maakten we, mét een menselijke maat.

De onderste verdieping heeft zoveel mogelijk woonkamer-ramen en voordeuren. Zonder blinde gevels.

Voor een prettig gevoel op straat is het belangrijk om leven achter de gevels te zien. In dit blok is de ”plint” rondom bewoond.

Achter de Noordwand gaan drie portieken schuil, met ieder 30 woningen. Een aantal waarbij je je buren herkent.

Spelen met de dingen die je toch al ging maken

Het blok is heel rationeel opgezet, effectief, zonder veel franje. Dat het toch vriendelijk oogt, komt vooral door variaties in het metselwerk en de ramen:

Witte stenen zijn voor bepaalde geveldelen uit de sortering weggelaten en elders toegevoegd.

Er zijn patronen in het metselwerk gemaakt door stenen te laten verspringen.

Enkele en dubbele ramen wisselen van positie, net als de balkons; terwijl de regenpijpen verticaal blijven doorlopen.

Een extra sponning maakt de kozijnen slanker.

Het ontwerp voor het gebouw is gemaakt door te spelen met die dingen die je toch al ging maken.

Contact

Scheepmakersdijk 4
2011 AT Haarlem
> Google maps